Verem hastalığı, ilaçlarla tedavi edilir. İlaç dışında tedavisi yoktur. İlaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide en az 4 farklı ilaç birlikte kullanılmaktadır. Tedavide kullanılabilecek temel ilaçlar; izoniyazid, rifampisin, etambutol, pirazinamid ve streptomisindir. Günde alınacak ilaç miktarı, hastanın kilosuna göre belirlenir. Tedavi süresi en az 6 aydır. Tedavinin ilk iki ayından sonra ilaç sayısı azaltılır, hastanın öksürük sayısı da azalır ve bu süre zarfında genellikle bulaşıcılığı biter. Düzenli ve yeterli tedavi ile de hastalık iyileşir. Ancak bu iki aylık süreç bazı özel durumlarda bu süre uzayabilir.
İlaçların düzenli be yeterli süre kullanılması gerekir. İlaçların düzensiz kullanımı ya da erken kesilmesi durumunda hasta iyileşmeyebilir. Çevresine mikrop bulaştırmayı sürdürebilir ve ilaçlar etkisiz hale gelebilir (ilaç direnci gelişebilir), hastalık nüksedebilir.
Özel bir durum olmadıkça tedavi başlangıcından sonra tedavi tamamlanana kadar hastalar her ay kontrol edilir.
Her verem hastasının mutlaka hastaneye yatırılması gerekmez. Genel durumu bozuk, yaygın hastalığı olan, aşırı kan tükürmesi olan, ek sağlık sorunları olan, ilaç yan etkisi gelişen ve tedaviye uyum sorunları yaşayan hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilebilir.
Verem hastalığı, uygun şekilde tedavi edildiği ve bulaştırıcı olmadığı sürece işte çalışmaya ve evlenmeye engel değildir. Çocuk sahibi olmayı isteyen hastaların konuyu doktorlarına danışmaları ve tedavi süresince gebe kalmamaları önerilir.